Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja asiakkaiden kasvava kiinnostus ympäristöasioihin vaikuttavat työntekijöiden osaamiseen ja muuttavat toimintatapoja. Tulevaisuudessa työntekijöiden on osattava ennakoida ilmastonmuutoksen vaikutuksia sekä toimia eettisesti ja kestävällä tavalla. Heidän on tunnettava esimerkiksi työpaikan raaka-aineiden tuotantoketjut ja -tavat.

Esimerkiksi Green Key -sertifikaatti sisältää jo nyt henkilöstön ilmasto- ja ympäristöosaamiseen liittyviä kriteerejä. Kriteerit liittyvät muun muassa viestintään sekä ympäristömerkittyjen tuotteiden hankintaan ja ruokahävikin torjuntaan liittyvään osaamiseen. Kestävyysajattelun ennakoidaan tulevan osaksi kaikkia toimialoja vuoteen 2030 mennessä.

Muutokset muuttavat myös työtehtäviä. Matkailualan eurooppalaisessa PANTOUR-hankkeessa uusiksi ammattinimikkeiksi on tunnistettu esimerkiksi

· kestävyyspäällikkö

· kestävän gastronomian asiantuntija

· ruokajätteen hallinnan asiantuntija.