Oppisopimus on opiskelumuoto, jossa suurin osa osaamisesta hankitaan työpaikalla aidoissa työtehtävissä. Oppiminen on yhtä laadukasta kuin oppilaitoksessa, sillä opiskelijat noudattavat samoja tutkintovaatimuksia kuin oppilaitoksessa.

Kenelle sopii?

Oppisopimus sopii nuorille, aikuisille, työntekijöille, alanvaihtajille ja yrittäjille. Sillä voi opiskella ensimmäisen ammatin, vaihtaa uraa, suorittaa kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta. Oppisopimuksen voi solmia vaikka heti peruskoulun jälkeen.

Kesto?

Opinnot kestävät yksilöllisesti muutamasta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Perustutkinto kestää noin kaksi vuotta, ammatti- ja erikoisammattitutkinto noin 1–1,5 vuotta.

Missä opiskelu tapahtuu?

Suurin osa opinnoista tapahtuu työpaikalla. Lisäksi opiskelija opiskelee oppilaitoksessa yleensä 1–4 päivänä kuukaudessa. Opinnot saattavat sisältää myös etäopiskelua ja -tehtäviä.

Ohjaus ja tuki?

Työpaikkaohjaaja, kuten esihenkilö tai kollega, ohjaa opiskelijaa työpaikalla. Lisäksi oppilaitos ja sen opettajat tukevat opiskelijaa.

Työaika ja palkkaus?

Työaika on vähintään 25 tuntia viikossa. Opiskelija on työsuhteessa oppisopimuksen ajan. Työstä maksetaan palkkaa alan työehtosopimuksen mukaisesti.

Jatko-opintomahdollisuudet?

Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto.

Maksut?

Perustutkinnon suorittaminen on maksutonta. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista opiskelijalta voidaan periä kohtuullinen opiskelijamaksu. Lähipäivinä opiskelija voi saada opintososiaalisia etuuksia, kuten päivärahaa tai majoituskorvauksen.

Tietoa oppisopimuskoulutuksesta löydät täältä. Myös ammatilliset oppilaitokset ja paikalliset oppisopimustoimistot antavat mielellään lisätietoja.